Kacsa Debrecenből

A Wizzair magazin városunkról

A minap volt szerencsém a nevezett légitársasággal utazni, no, nem Debrecenből még, és belelapozva a fedélzeti magazinjába, láttam, immár Debrecen is benne van az úticél városok ismertetői sorában, rangos társaságban Bukarest és Dortmund között.

Mit is írnak rólunk?

Mindenekelőtt az elhagyhatatlan Nagytemplom ötlik az olvasó szemébe. Aztán belemélyülve, az  első lényeges információ, hogy a repülőtér és a városközpont között nincs tömegközlekedés, a 2,5 km-es távot egy magán fuvarozó társasággal győzheti le a kedves utas, amennyiben felírja és felhívja a megadott mobil számot. Megjegyzem, kíváncsi leszek, mi lesz, ha majd az első Londonból érkező gépről letóduló utasok egyszerre tárcsázzák…

Aztán kiderül, hogy ugyan az ország második legnagyobb városa, de még mindig inkább egy kultúrával és tudománnyal átitatott hangulatos kuckónak tűnik. Sok minden eszembe jutott már Debrecenről, de hogy hangulatos kuckó lenne, az még nem. Bár a külső szem másképp lát.

Aki kulináris élvezetre vágyik, annak a Flaska Vendéglőt ajánlják, ahol az ínyenc kacsa párolt káposztával mindössze 1.890,- Ft. Megjegyzem, nevezett helyen a honlapjuk szerint ilyen étek nincs, de libacomb vörös káposztával 1990,- Ft-ért van. Egyébként, azt sem értem, miért nem valami tájjellegű ételre, mondjuk a méltán híres debreceni töltött káposztára hívják fel a figyelmet?

Látnivalóként a protestáns (miért nem református?)  Nagytemplomot ajánlják, melynek nyugati tornyából fantasztikus (!?) látvány tárul a szemünk elé. Megnézném magamnak azt, aki úgy jön le a toronyból, hogy: “fantasztikus volt!”

És végezetül jön a csattanó, miszerint egy villamos vonal van ugyan, de 2013-ra egy másiknak meg kell épülnie. Most mit kezdjen ezzel egy túrista? Tekintse meg addig, míg el nem készül (már ha elkészül addigra) a kivágott fákat, túrázzanak a munkagödrök és buckák tájékán, szemléljék meg a vontatottan haladó építkezést?

Lelki szemeimmel látom a szuvas fogaiktól megszabadult angol turisták hadát,  a Nagyhídon egyik kezükkel húzzák bőröndjeiket, másik kezükben a valahol mégis megszerzett kacsacombot lóbálva, a toronyból eléjük tárulkozó látvány és a kettes villamos építkezésétől megrészegülve, vonszolják magukat a repülőtér felé.

Reklámok

2 responses to “Kacsa Debrecenből

  1. Hangulatos kuckó 😛 sokkal érdekesebbnek hatna a világ legnagyobb faluja 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s