VII. Tar-túra

VII. TAR-TÚRA DEBRECENBEN

TAR SÁNDOR UTÁN SZABADON

“Sokan nem is hinnék, én se hittem volna, hogy van olyan idő, mikor az ember csak a halálra gondol, ez most a temetőről jutott eszembe, hogy milyen furcsa lenne vagy lesz majd, ha meghalok, és mondjuk az agyam vagy a lelkem nem hal meg, és fekszem ott az érettségi öltönyömben, amiben eltemettek, mert azóta sincs másik, és nézem a világot. Vagy a lelkem felszáll valahová, lehet a mennyország is, és onnan nézek, és nem kell már törődni semmivel. Persze, ahogy magamat ismerem, egy félóra múlva már pofáznék, hogy nem jól van, nem úgy van, aztán meg megenne a fene, hogy nem szólhatok közbe.”
(Tar Sándor: Meghalni nem)

Tar Sándor halála óta eltelt hat év, és azóta minden esztendőben összegyűlünk hat debreceni kocsmában, hogy közbeszóljunk. Helyette akarjuk elmondani erről a magyar világról, hogy nem jól van, nem úgy van. Hogy lassúbb és nehezebb a teher, mióta ő letette. A halála óta évente egyszer végig gyalogolunk a
Tar-túra állomásain, és helyette dünnyögjük el a kocsmapultnál, hogy ott enné meg a fene ezt az egészet, ha nem szólhatnánk közbe. Ha nem mondanánk ki újra és újra, hogy Tar Sándor jó író volt, a legjobbak egyike, és bűnös ember volt, a legbűnösebbek egyike, és  úgy megszenvedett a megbocsátásért, ahogy rajta kívül kevesen. Megbocsátani nem kell  neki, ha nem lehet. De emlékezni rá, közbeszólni érte és beszélni róla kötelesség.

A VII. TAR-TÚRA 2011. október 1-én, szombaton reggel 10 órakor kezdődik a Csapó utca elején található Turmix Bárban, és az István utcai Ádám presszóban fejeződik be. Az érdeklődők a túra bármelyik állomásán csatlakozhatnak.

A Tar-túra hagyományos útvonala:
1. Turmix Bár (Csapó utca)
2. Unplugged (volt Lilla – Hunyadi utca)
3. Prémium (volt Moulin Rouge) Söröző (Mester utca és Böszörményi utca
kereszteződése)
4. Dorottya (Kishegyesi és Dorottya utca kereszteződése)
5. Balszélső (volt Paksi) Söröző (Kishegyesi és Derék utca kereszteződése)
6. Ádám presszó (István utca és Kristály utca sarka)

A hat helyszínen a résztvevők – az író emlékére  – koccintanak egymással. A fogyasztás önköltséges.

Hozzászólás