Virágkarneváli készülődés – másképpen

Ha az országban megkérdezik, Debrecenről kinek, mi jut az eszébe: a Nagytemplom, Nagyerdő, Egyetem mellett a Virágkarnevál biztosan az elsők között szerepel.

Az utóbbi hetekben, napokban megszaporodtak a tudósítások a virágkarneváli előkészületekről, nyilatkozott a médiában az egyszerű hungarocell faragótól a  művészen át az igazgatóig sok mindenki, rendben folynak az előkészületek.

Vannak azonban olyanok, akiknek az előkészület – ha már gyerekek, az összes vidéki rokonság elégszer látta a menetet, tűzijátékot, és immár nem kell őket gardírozni a rekkenő hőségben, egymás lábát taposva, könyökölve, drága langyos kólát, sört szürcsölve  – arról szól, hogyan lehet augusztus huszadikán elmenekülni a városból? Vagy rosszabb esetben magukra zárni a lakásajtót és ki sem mozdulni aznap, amíg a cívisvárosnyi plusz látogató ki nem húzza  a lábát cívislandből? Mazochisták esetleg a DTV élő adásában követik figyelemmel a kiírthatatlan mazsorett csoportok és a szárazvirág-giccs egymásra találását.

Mindezek ellenére baráti társaságban már többször eljátszottunk a gondolattal, mi lenne, ha egy tollvonással megszüntetnék a Virágkarnevált? Mindannyiszor arra a következtetésre jutottunk, országos botrány, netán helyi lázadás lenne belőle, ami mutatja, megannyi nyűge ellenére a Virágkarnevál hozzánk nőtt, identitásunk része.  Szóval kell is, meg nem is.

Ez történt tavaly szilveszterkor is, baráti társaságban legalább két órát agyaltunk azon, ha már a miénk a Virágkarnevál, hogyan lehetne mégis olyanná tenni, hogy a városlakók tényleg magukénak érezzék? A társaság jelentékeny része egyöntetűen a lakosság bevonását javasolta, amikor is nem passzív szemlélője, elszenvedője lesz a rendezvénynek, hanem aktív részesévé, alakítójává, sőt résztvevőjévé válik.

Mit ád Isten, azt látom a hírekben, hogy idén meghirdette a város önkormányzata, hogy  a város “minden intézményét, üzletét, civil szervezetét” bevonva kívánják a Virágkarnevált lebonyolítani. Nosza, kezd beérni a gondolat! – gondoltam. Arra azonban, hol lehetne  a cívis polgároknak javasolni, csatlakozni, bevonódni, semmi utalás, a  rendezvény hivatalos honlapján, sem másutt, nyomát sem találjuk. Nota bene, annak sincs nyoma, kik, mikor, milyen módon – a megszólított intézményi, üzleti, civil szervezeti szféra szereplői – vesznek részt?

Úgy tűnik, a bevonásra várnunk kell még. Vagy forradalom jő?

Reklámok

2 responses to “Virágkarneváli készülődés – másképpen

  1. Talán némi magyarázatot ad a mai MTI hír részlete;
    “az igényességre való hajlandóságot tudatos politikával újra kell építeni a fogyasztókban”

    Eztet állítólagosan laikerál mondta a farmerekszpón.

  2. Mélységes elnézést, ofkorsz lalikerál fogainak kerítését hagyta cserben az ominózus mondat…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s