Megemlékezés

Öt éve halt meg Debrecen rendszerváltó polgármestere.  A Debreceni Köztemető díszparcellájában 2010.  július 18-án 17.00-kor gyertyát gyújtunk, és emlékezünk az “Öregre”.

Majd a volt Borsodi söröző helyén lévő műintézményben, 1 -2 korsó sörrel párhuzamosan idézzük föl a közös éveket.

Dr. Hevessy József

(1931. október 10., Hámor – 2005. július 18., Debrecen)

Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen fizika-matematika szakos tanári diplomát szerezett, ahol 1953-tól tanársegédként a lassú neutronok energiaspektrumának meghatározásával foglalkozott.
1957-ben államellenes szervezkedés és izgatás vádjával 6 év börtönbüntetésre ítélték, amelyet a Legfelsőbb Bíróság 3 évre csökkentett. 2 év után amnesztiával szabadult. Az elhelyezkedés és az egzisztenciális talpraállás nehéz évei után előbb a Medicornál helyezkedett el mint kutatómérnök, később a DOTE műszaki-tudományos tanácsadójaként dolgozott, majd visszatérve eredeti hivatásához tudományos munkatársként, illetve fejlesztőmérnökként a Tüzeléstechnikai Kutatóintézetnél és a Medicor Műveknél állt alkalmazásban. 1973-ban elvégezte a Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán az integrált áramkörös elektronika szakot. 1980-ban med. biol. doktori címet szerez. A Debreceni Orvostudományi Egyetemen műszaki tanácsadója.
1988-tól részt vett az egyetemen kibontakozó reformmozgalomban. Az 1990-es önkormányzati választásokon képviselő lett, majd polgármesterré választották, s e tisztséget nyolc éven át töltötte be.
A rendszerváltás polgármestereként elévülhetetlen érdemeket szerzett a város és az egyetem kapcsolatának új alapokra helyezésében csakúgy, mint a város általános fejlődésében. A nevével fémjelzett időszakot olyan beruházások idézik, mint pl. az ország akkori legkorszerűbb hulladéklerakójának megépítése, a biológiai szennyvíztisztító mű megvalósítása, a Ganz-Hunslet villamosok megjelenése, a Tóth Árpád Gimnázium új épülete, a Termál Hotel felépítése vagy a Debreceni Airport polgári repülőtér megnyitása.  2004-ben Debrecen város díszpolgárává avatták.  2005-ben hunyt el.  Emlékére az Együtt Debrecenért Egyesület 2008-ban Hevessy József-díjat alapított, melyet első ízben Vajda Mihály filozófus vehetett át.

http://portal.debrecen.hu/varosunk/varostortenet/hevessy_varostortenet.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s